Recenzija P: dr. Katarina Zadnik
PEPELKA V ČAROBNI DEŽELI GLASBE, PLESA IN ČAROVNIJ
Baletna predstava za otroke

V vzgojno-izobraževalni dejavnosti se učiteljem, vzgojiteljem in pedagogom vedno znova postavlja vprašanje, kako otroka navdušiti za vsebine, ki so mu tuje in ga ne privlačijo. Kako in s katerimi spodbudami ustvariti prijetno učno okolje, ki bo vzbudilo radovednost in pozornost? Vprašanja so aktualna tudi pri umetnostni vzgoji, katere cilji so razvijanje otrokovega interesa in aktivnega odnosa do umetnosti. Interdisciplinarne povezave različnih umetnostnih področij so lahko učinkovite spodbude in mostovi prepletanja različnih umetnosti in navduševanja zanje.

Baletna predstava za otroke Pepelka je gotovo eden tistih kulturnih dogodkov, ki združuje in interaktivno povezuje glasbo, ples in gledališko igro. Osnova združitve treh umetnosti je priljubljena Grimmova pravljica. Rdeča nit je otrokom znana zgodba, v katero se ob spremljavi žive glasbe vpletajo plesne točke. Predšolski in šolski otroci jih z navdušenjem spremljajo in pri tem spoznavajo klasični balet in druge plese iz preteklosti. Baletna predstava je premišljeno oblikovana z interakcijo vzgojno-izobraževalnih elementov in zgodovinskih dejstev, izhodišča v predstavitvi razvoja klasičnega baleta pa predstavlja z umestitvijo kralja Ludvika XIV. – princa v predstavi – kot pomembnega začetnika v razvoju klasičnega baleta. Princ (Ludvik XIV. – Sončni kralj), ki priredi dvorni ples, da bi našel bodočo nevesto, se zagleda v prelepo damo, s katero zapleše ples (točka klasičnega baleta), ki ga ne pozna in si ne zapomni plesnih korakov. Ko odbije polnoč, Pepelka zbeži. Princ poskuša najti neznano plesalko, zato se po pomoč zateče k dvornemu Čarovniku. Ta mu sicer želi pomagati, vendar so zaradi Prinčevega napačnega opisa plesnih korakov njegovi čarovniško izbrani plesi napačni. Zlobna sestra, ki sliši njune pogovore, želi z zvijačo omrežiti Princa in zapleše napolitanski, arabski in španski ples. Ko jo Princ zaprosi, naj zapleše na konicah prstov, ji to ne uspe in se s tem izda. Na koncu Čarovniku uspe z veliko čarovnijo pričarati čarobne čeveljce (baletni copatki) in tako pomaga najti Princu svojo izbranko.

Baletna predstava je namenjena otrokom od tretjega leta starosti dalje, torej predšolskim in šolskim otrokom. Oblikovalci baletne predstave popeljejo otroka skozi pravljico v svet plesa, glasbe, igre, čudovite kostumografije in scene. Interaktivno prepletanje vseh teh zvrsti je domiselna in kreativna iztočnica za navduševanje najmlajših za baletno umetnost. Majhno število nastopajočih ter preprosta, a privlačna scena in čudovita kostumografija učinkovito vzdržujejo pozornost pri najmlajšem občinstvu. Čarovnik kot pomemben vezni člen v predstavi s spretnostmi vzbuja pri otrocih radovednost. S čarovniškimi ukanami in triki dodatno usmerja pozornost in podaljšuje zbranost otrok. Vloga čarovnika je tudi izobraževalna, saj preprosto in razumljivo opisuje temeljne značilnosti plesov iz preteklosti in izvor njihovih poimenovanj. Plesne točke so pospremljene z živo klavirsko spremljavo. Pianistka, ki je del baletne predstave, kakovostno in rahločutno izvaja glasbo J. S. Bacha, P. I. Čajkovskega in F. Chopina. V središču dogajanja so baletni plesalci, ki s svojim odgovornim in profesionalnim odnosom pritegnejo pozornost pri najmlajših.

Baletna predstava Pepelka traja 45 minut, kar ustreza zmogljivostim ohranjanja koncentracije predšolskega in šolskega otroka. V tem časovnem okviru se uravnoteženo prepletajo glasbeno-plesni, dramski in čarovniški elementi, ki pri otroku vzbujajo radovednost in pozornost. Ustvarjalci baletne predstave so z veliko odgovornostjo oblikovali visokokakovostno glasbeno-plesno predstavo. Profesionalni glasbena in plesna izvedba, popestreni z domiselnimi čarovniškimi ukanami, kažeta na spoštljiv odnos do najmlajše publike. Z upoštevanjem otrokovih razvojnih potreb in estetskega doživljanja je predstava dosegla svoj namen. Baletna predstava Pepelka za otroke, ki smo jo doživeli 16. marca 2013 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, presega okvir vzgojno-izobraževalnih elementov, saj z uprizoritvijo v enem izmed najpomembnejših slovenskih kulturnih hramov tudi usmerja v doživljanje in osvajanje pravil vedenja v kulturnih ustanovah. Čarobna dežela s svojim konceptom predstav otroka vodi v čustveno-doživljajski svet različnih umetnosti. S svojo dejavnostjo pri najmlajših pomaga razvijati estetsko občutljivost in dojemati umetniške vrednote. Privzgajanje teh vrednot odpira možnost razvoja kulturnih potreb že pri najmlajših. Razvit vrednostni sistem za umetnost in kulturo pri najmlajših pa pozitivno spodbuja in motivira za kulturno-umetniška udejstvovanja v vseh življenjskih obdobjih.

Zapisala dr. Katarina Zadnik:
asistentka na oddelku glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani© 2011 - 2020 Carobna dežela
Kontakt: info@carobnadezela.si; 051 375-300
Otroške predstave, otroci, predstave za otroke, zabava, rojstni dan, najem, prostor, igralnica, carovnik, caranje, carodej, carovec, nastop, božicek, dedek mraz, miklavž, darila, podelitev daril, igranje, slavljenec, Matej, predstave, opera, operne predstave, otroške operne predstave, janko in metka, bastien in bastiena, mala vodna vila, mala morska deklica, cankarjev dom, carobna igralnica, carobna dežela, carobni grad, praznovanje, nepozabno, doživetje, darila, okrasitev, okraševanje, baloni zavijanje z baloni, živali z baloni, dekoracija, vrtci, šole, ucenci, dijaki, malcki, igrala, podjetja, obdaritev otrok, kako organizirati zabavo, za starše, popust, kulturni bazar, ponudba, gostovanje, Ljubljana, Maribor, Nova gorica, Celje, Novo mesto, razprodane predstave, organizacija dogodkov, dogodki, organiziranje, prireditev, priložnost, paket, brezplacno, novo leto, božic, december, november, cankarjev dom, narodni dom, gledališce, dvorana, triada, pedagoško usmerjene, vzgojno, ucenje.