SI21: Odziv Gluhih in naglušnih
Odziv gluhih in naglušnih otrok na balet Pepelka

12.12.2013

Baletno predstavo Pepelka v produkciji Čarobne dežele, si je v torek, 4.12. 2013, prvič v slovenski kulturni zgodovini z znakovnim prevajanjem ogledalo 170 otrok iz Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana. Posredujemo vtise in odzive, ki nam jih je posredovala pomočnica ravnateljice ga. Nataša Zajc Kraševec.
Veseli smo, da je pristop navduševanja za operno in baletno umetnost v Čarobni deželi tako unikaten, da ga razumejo vsi. V delovanju nas podpira SNG Opera in balet Ljubljana, za kar se ji iskreno zahvaljujemo. Razumevanja žal ne najdemo le pri najvišjih državnih in občinskih kulturnih komisijah.

VTISI UČENCEV ZAVODA ZA GLUHE IN NAGLUŠNE LJUBLJANA O PREDSTAVI PEPELKA

Danes smo se z vsemi pri pouku komunikacije pogovarjali o baletni predstavi. Vsi učenci so bili izredno navdušeni, zlasti nad čarovnikom - še vedno preučujejo njegove trike. Razredi - tretje triade pa seveda nad baletkami :) Izrazili so željo po obisku še kakšne predstave, tudi v kakšni drugi ustanovi - npr. Operi. Večina otrok še ni bila v Operi, tudi s starši ne obiskujejo kulturnih prireditev.
Branka Podboj, učiteljica

Med ogledom predstave sem bila skeptična, ali bo moja skupina predstavo "razumela". Glede na to, da so bili otroci začarani in so strmeli na oder, pa sem vseeno imela kanček upanja, da jo bojo. Ko smo prišli v vrtec, smo se malo pogovorili in otroci so pokazali izredno navdušenje. Najbolj všeč jim je bil čarovnik in njegove čarovnije. Poleg tega, pa so nekateri otroci ločili med prijazno in hudobno baletko. Potem smo še risali tisto, kar jim je bilo najbolj všeč in izkazalo se je, da so si dobro zapomnili vse vragolije čarovnika. Zaradi enostavnosti ter konkretnih ponazoritev dogodkov je bila predstava razumljiva. Moji otroci so ji zlahka sledili.
Anja Valenčič, vzgojiteljica

Mojim otrokom je bilo zelo všeč. Najbolj jim je bil zanimiv čarovnik :) Všeč jim je bila predstavitev različnih plesov.
Nina Berložnik, učiteljica

Moji učenci so bili navdušeni. Smo že začeli pripravljati baletno točko za konec leta. Mogoče nam ne bo uspelo, ampak je zanimivo poskušati. Marsikateri izmed naših učencev s starši nikoli ne bo obiskal baletne predstave, zato sem v imenu otrok in svojem imenu hvaležna organizatorju za vabilo, saj je kultura ena izmed pomembnejših delov razgledanosti. Otroci so še v razredu razmišljali, kako je čarovnik pričaral Pepelko, kako je mogoče stati na prstih in kakšna sreča je, da se je na koncu vse končalo tako, kot je prav. Ansamblu in vsem, ki so sodelovali pri predstavi želim še veliko čarobnih uspehov.
1. in 4.b in Meta Štampek, učiteljica

Želela bi napisati vtise mojih učencev, saj je predstava namenjena njim. Takole so povedali učenci 6. razreda:
»Zelo smešno je bilo!««
»Če ne bi bilo čarovnika, bi bilo navadno.«
»Čisto drugače kot v resnici, ampak čarovnik je bil super!«
»Ful dobro, ker so bile čarovnije.«
»Ne poznam Pepelke, ampak mi je bilo kulsko, ker smo se smejali pri čarovnijah in so imeli lepe obleke.«
Res so si (vsaj moji učenci) plese in predmete, s katerimi plešejo, zapomnili ravno zaradi čarovnij. Enako se tudi meni zdi domiselno vpletanje čarovnij, skečev…, saj si tako vedno bolje zapomnijo nova znanja ali vtise. Prijetno presenečena sem bila tudi nad priredbo besedila, ki je kljub velikim plesnim spremembam ohranila otrokom znano vsebino.
Tanja Sever, ZGNL, 6.r.

Vtisi iz 7. a:
- V predstavi mi je bilo najbolj všeč, da je bil čarovnik.
- Predstava je bila zanimiva.
- Predstava je bila zelo dobra, saj je bil čarovnik zabaven.
- Meni je bilo všeč, ker je čarovnik čaral in ker so baletke lepo plesale.
- Bilo je zelo dobro, zabavno, zanimivo, zelo drugačno od izvirne zgodbe. Ker sem bil prvič v Cankarjevem domu, je bilo odlično. Tudi jaz sem mnenja, da je čarovnik najbolj prispeval k boljši, bolj zanimivi predstavi za otroke.
Vanja Okorn, učiteljica

Vtise je zbrala Nataša Zajc Krašovec,
Pomočnica ravnateljice OŠ in vrtca


Objavljeno na spletnem portalu www.si21.com

http://www.si21.com/?action=news&nid=80465© 2011 - 2020 Carobna dežela
Kontakt: info@carobnadezela.si; 051 375-300
Otroške predstave, otroci, predstave za otroke, zabava, rojstni dan, najem, prostor, igralnica, carovnik, caranje, carodej, carovec, nastop, božicek, dedek mraz, miklavž, darila, podelitev daril, igranje, slavljenec, Matej, predstave, opera, operne predstave, otroške operne predstave, janko in metka, bastien in bastiena, mala vodna vila, mala morska deklica, cankarjev dom, carobna igralnica, carobna dežela, carobni grad, praznovanje, nepozabno, doživetje, darila, okrasitev, okraševanje, baloni zavijanje z baloni, živali z baloni, dekoracija, vrtci, šole, ucenci, dijaki, malcki, igrala, podjetja, obdaritev otrok, kako organizirati zabavo, za starše, popust, kulturni bazar, ponudba, gostovanje, Ljubljana, Maribor, Nova gorica, Celje, Novo mesto, razprodane predstave, organizacija dogodkov, dogodki, organiziranje, prireditev, priložnost, paket, brezplacno, novo leto, božic, december, november, cankarjev dom, narodni dom, gledališce, dvorana, triada, pedagoško usmerjene, vzgojno, ucenje.