Recenzija RK: dr Katarina Zadnik
OPERNA PREDSTAVA RDEČA KAPICA ZA NAJMLAJŠE

Operna predstava Rdeča kapica, ki je nastala v produkciji Čarobne deželev sodelovanju s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem, je znova navdušila starostno skupno najmlajših in njihovih staršev. Priljubljena Perraultova zgodba o Rdeči kapici je bila navdih ruskemu skladatelju Cesárju Cuiju, ki jo je uglasbil davnega leta 1911. Slovenska priredba operne pravljice je namenjena otrokom od 5. do 12. leta.

Operna predstava vključuje pevski in govorni del, ki se smiselno izmenjujeta in vodita poslušalca v čudoviti svet opere in gledališča. Kombiniranje tega ohranja otrokovo pozornost za predstavo, saj teže razume péto kot govorjeno besedo. Ljubko deklico, ki jo imajo vsi radi, še zlasti njena mati in babica, je premierno poustvarila Katja Konvalinka. Babičina podarjena kapica v rdeči barvi, ki jo je deklica tako navdušeno nosila vedno in povsod, jo zaznamuje z imenom Rdeča kapica. Njene prigode se začnejo, ko se s košaro polno dobrot odpravi skozi gozd k bolni babici. Na gozdni poti sreča krvoločnega volka, ki ga je poustvaril Klemen Torkar. Volk jo ukani in pregovori, da naj babici nabere rožic, sam pa medtem požre babico, ki jo je poustvarila Polona Kopač Trontelj. Rešitev zapleta pravljice sledi s prihodom lovca, - Klemen Adamlje - ki reši Rdečo kapico in babico. Zasedba je pevsko - igralsko odlično in prepričljivo poustvarila osrednje like v operni pravljici, ob kakovostni klavirski spremljavi Darje Mlakar Maležič. Zvočna pestrost operne pravljice je obogatena z vključenostjo nekaterih drugih inštrumentov kot so vrtljive zvočne cevi in nekaterimi inštrumenti iz Orffovega inštrumentarija (ropotulje, boben, tamburin). Dodani zvočni elementi in efekti podprejo scensko in odrsko dogajanjem

V nasprotju z originalno pravljico je operna pravljica duhovita in vesela, polna hudomušnih prigod. Zapleti in prigode v pravljici so režijsko, scensko in kostumografsko spretno rešeni. Scena je preprosta in kot osrednji scenski element je vključen velik okvir kot napovednik nove prigode/scene. Kostumografija je preprosta in sodobno usmerjena. Posebno je potrebno izpostavili lik volka. S sodobnimi elementi (sončna očala, usnjena kapa z ušesi in »šiltom« ter ogromnimi rokavicami v obliki krempljev), z izvirno masko, ki ustvarja vtis hudobnosti in neprijaznosti ter odlično igro, pevsko izvedbo Klemna Torkarja, ki vključuje tudi druge glasovne izraze (renčanje, smrčanje ipd.), je lik izredno izvirno in učinkovito predstavljen publiki. Tudi konec operne pravljice, ki se sicer v originalni pravljici konča z volkovo smrtjo, poda moralen poduk mladim po kesanju in oprostitvi volkovemu dejanju in želji po izboljšanju.
Operna pravljična predstava, ki smo jo premierno doživeli 25.09.2013, v pomembnem slovenskem kulturnem hramu (Cankarjevem domu), je navdušila in z nabito polno dvorano ponovno dokazala potrebo in željo po tovrstnih predstavah za najmlajšo starostno populacijo. Domiselna produkcija in glasbeno kakovostno izvedeno delo usmerjata v kulturno-umetnostno udejstvovanje najmlajših. Tovrstni dogodki za najmlajše, ki so v slovenskem prostoru še vedno redko prisotni, predstavljajo temelj v razvoju interesov za kulturno-umetniške dogodke v slovenski prihodnosti.

Zapisala:

Dr. Katarina Zadnik, Akademija za glasbo, Univerza v Ljubljani© 2011 - 2020 Carobna dežela
Kontakt: info@carobnadezela.si; 051 375-300
Otroške predstave, otroci, predstave za otroke, zabava, rojstni dan, najem, prostor, igralnica, carovnik, caranje, carodej, carovec, nastop, božicek, dedek mraz, miklavž, darila, podelitev daril, igranje, slavljenec, Matej, predstave, opera, operne predstave, otroške operne predstave, janko in metka, bastien in bastiena, mala vodna vila, mala morska deklica, cankarjev dom, carobna igralnica, carobna dežela, carobni grad, praznovanje, nepozabno, doživetje, darila, okrasitev, okraševanje, baloni zavijanje z baloni, živali z baloni, dekoracija, vrtci, šole, ucenci, dijaki, malcki, igrala, podjetja, obdaritev otrok, kako organizirati zabavo, za starše, popust, kulturni bazar, ponudba, gostovanje, Ljubljana, Maribor, Nova gorica, Celje, Novo mesto, razprodane predstave, organizacija dogodkov, dogodki, organiziranje, prireditev, priložnost, paket, brezplacno, novo leto, božic, december, november, cankarjev dom, narodni dom, gledališce, dvorana, triada, pedagoško usmerjene, vzgojno, ucenje.