Recenzija RK: dr. Franc Križnar
Čarobna dežela spet presenetila z novo otroško opero …

Tokrat (sreda, 8. maja 2013) je bila v Linhartovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma na vrsti spet nova odrska predstava za otroke: popularna Rdeča kapica ruskega skladatelja litovskega rodu Cezarja Cuija (1835-1918), napisane l. 1911 (libreto: Marina Stanislavovna Polj) za solistične pevske glasove, zbor in klavir. Ker se je naše gledališče držalo pravil komorne uprizoritve, je bila potrebna priredba in po prevodu libreta iz izvirne ruščine v slovenščino našega teatrologa dr. Henrika Neubauerja, je sledila še priredba, v kateri smo lahko videli in slišali na sicer velikem odru in v scenski ter kostumografski upodobitvi sopranistko Katjo Konvalinko (Rdeča kapica), tenorista Klemena Torkarja (Volk), mezzosopranistko Polono Kopač Trontelj (Babica; v alternaciji z Barbaro Sorč), baritonista Klemena Adamljeta (Lovec) in pianistko, ki je hkrati tudi glasbeno vodila celotno predstavo Darjo Mlakar Maležič. Bila je to še ena predstava v zadnjem (letošnjem) nizu številnih odrskih glasbenih in plesnih iger za otroke, v kateri se izvajalci tudi malo niso »ponižali«v smislu predstav za mlajše obiskovalce. Še več: tokratna vloga režiserke (Yulia Roschina), scenografinje in kostumografinje (Jasna Vastl) in (izvršnega) producenta (Matej Rotovnik) se mi je zdela še bolj dodelana in izdelana teatrsko prepričljivo; četudi je seveda v tej Cuijevi operi šlo za vsega dve dejanji s kar nekaj prizori, ki pa so bili nasploh po tradiciji tovrstnih produkcij Čarobne dežele več kot nadaljevanje vseh posamičnih in skupnih dosedanjih prizadevanj.

Pevsko in igralsko so umetniki več kot opravičili zaupanje polno zasedene Linhartove dvorane ljubljanskega CD s praviloma otroškim občinstvom; od 3. leta dalje) torej prav tiste populacije, ki bo zdaj zdaj zasedla avditorije naših največjih tovrstnih prizorišč. Naj mi bo dovoljena še obrobna opazka; ker sem nazadnje videl kar nekaj tovrstnih produkcij (opera, balet) z dodano ali včasih kar (gledališko) adaptirano vlogo čarovnika (Matej Rotovnik), se mi zdi škoda, da ga akterji tokratne predstave niso vključili še zdaj? Kljub klavirski odrski spremljavi pa je predstava nasploh še dodatno in dodobra očrtala Cuijevo muziko, ki jo tudi pri nas žal premalo poznamo; saj je glasbeni mojster in član nekdanje znamenite »ruske peterke« z opusom prek 300 samospevov in klavirskih miniatur, dodobra orisan tudi v tejle popularni »otroški« operi.

Zapisal po predstavi v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma 8. maja 2013
dr. Franc KRIŽNAR
glasbeni esejist in kritik
© 2011 - 2020 Carobna dežela
Kontakt: info@carobnadezela.si; 051 375-300
Otroške predstave, otroci, predstave za otroke, zabava, rojstni dan, najem, prostor, igralnica, carovnik, caranje, carodej, carovec, nastop, božicek, dedek mraz, miklavž, darila, podelitev daril, igranje, slavljenec, Matej, predstave, opera, operne predstave, otroške operne predstave, janko in metka, bastien in bastiena, mala vodna vila, mala morska deklica, cankarjev dom, carobna igralnica, carobna dežela, carobni grad, praznovanje, nepozabno, doživetje, darila, okrasitev, okraševanje, baloni zavijanje z baloni, živali z baloni, dekoracija, vrtci, šole, ucenci, dijaki, malcki, igrala, podjetja, obdaritev otrok, kako organizirati zabavo, za starše, popust, kulturni bazar, ponudba, gostovanje, Ljubljana, Maribor, Nova gorica, Celje, Novo mesto, razprodane predstave, organizacija dogodkov, dogodki, organiziranje, prireditev, priložnost, paket, brezplacno, novo leto, božic, december, november, cankarjev dom, narodni dom, gledališce, dvorana, triada, pedagoško usmerjene, vzgojno, ucenje.