Glasbeni utrip ARS 2.10.2013: RK
RDEČA KAPICA

Zapisano po ogledu predstave 25.9.2013 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma

Anamarija Štukelj Cusma, glasbena urednica na Radiu Slovenija


Preteklo sredo so v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma premierno uprizorili novo operno predstavo za otroke. Pravljično opero Rdeča kapica je leta 1911 napisal ruski skladatelj Cezar Antonovič Cui in jo posvetil ruskemu prestolonasledniku, edinemu sinu Nikolaja II, carjeviču Alekseju. Predstavo si je ogledala Anamarija Štukelj Cusma.

Operna predstava Rdeča kapica je nastala v produkciji Čarobne dežele in v sodelovanju s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem. Z njim redno sodeluje režiserka Yulija Roschina, ki je tudi tokrat prevzela režijo. V romantično in lirično glasbeno zgodbo je vnesla dinamiko s pomočjo elementov klovnovske navihanosti in živahnosti. Klovni so namreč zelo ekspresivni in njihovo telesno govorico in obrazno mimiko otroci zelo dobro razumejo, kar jim olajša razumevanje péte besede. V predstavi pa seveda še vedno nastopajo vsi štirje glavni liki: Rdeča kapica, babica, lovec in volk. V njihovih vlogah se predstavljajo mladi operni pevci Katja Konvalinka, Polona Kopač Trontelj, Klemen Adamlje in Klemen Torkar. Režiserka je vsem nastopajočim namenila enakovredne vloge, saj so štirje pevci ves čas na odru, njihove preobrazbe v pravljične like pa potekajo kar pred očmi gledalcev. Tako denimo vsi štirje nastopajo tudi v vlogi klovnov in gozdnih škratov ter so ves čas aktivno vpeti v dogajanje na odru. Zelo domiselna in izvirna režija je od pevcev zahtevala tudi veliko gibalnih spretnosti, gib je oblikovala Ana Hribar, k prepričljivosti predstave pa prispevajo tudi maska, oblikovala jo je Ana Lazovski ter odlični kostumi in scenografija, delo Jasne Vastl. V predstavi pa ima nepogrešljivo vlogo tudi pianistka Darja Mlakar Maležič, ki z občutkom za dramaturgijo predstave učinkovito spremlja pevce, izkaže pa se tudi s svojimi igralskimi sposobnostmi, saj je njen lik klovna v trenutkih, ko ne sedi za klavirjem, najbolj prepričljiv in dodelan. Režiserka je pri postavitvi predstave učinkovito uporabila ves prostor, za doseganje napetosti so nastopajoči igrali tudi na inštrumente Orffovega inštrumentarija, kot pevci pa so se izkazali tudi z neoporečno pevsko tehniko in izraznostjo.

Cezar Antonovič Cui je sicer za otroke napisal štiri opere, poleg Rdeče kapice še opere Snežni junak, Obuti maček in Norček Ivanček. Libreto njegove Rdeče kapice je v slovenščino prevedel Henrik Neubauer. Duhovita in vesela predstava je prepričala premierne gledalce, med njimi je bilo seveda veliko otrok, ki so z neverjetno zbranostjo sledili dogajanju na odru. Več kot sto let stara partitura je ob nadarjenosti in velikem angažmaju ustvarjalcev zaživela v sveži in sodobni preobleki, prav tako pa je delovala tudi zgodba sama, saj konec koncev so tudi pravljice večne.© 2011 - 2020 Carobna dežela
Kontakt: info@carobnadezela.si; 051 375-300
Otroške predstave, otroci, predstave za otroke, zabava, rojstni dan, najem, prostor, igralnica, carovnik, caranje, carodej, carovec, nastop, božicek, dedek mraz, miklavž, darila, podelitev daril, igranje, slavljenec, Matej, predstave, opera, operne predstave, otroške operne predstave, janko in metka, bastien in bastiena, mala vodna vila, mala morska deklica, cankarjev dom, carobna igralnica, carobna dežela, carobni grad, praznovanje, nepozabno, doživetje, darila, okrasitev, okraševanje, baloni zavijanje z baloni, živali z baloni, dekoracija, vrtci, šole, ucenci, dijaki, malcki, igrala, podjetja, obdaritev otrok, kako organizirati zabavo, za starše, popust, kulturni bazar, ponudba, gostovanje, Ljubljana, Maribor, Nova gorica, Celje, Novo mesto, razprodane predstave, organizacija dogodkov, dogodki, organiziranje, prireditev, priložnost, paket, brezplacno, novo leto, božic, december, november, cankarjev dom, narodni dom, gledališce, dvorana, triada, pedagoško usmerjene, vzgojno, ucenje.